Dania, które warto zjeść w Wielkiej Brytanii

Dania, które warto zjeść w Wielkiej Brytanii

Wiele osób kieruje swoje plany podróżnicze na wyspy brytyjskie. Chłodniejszy klimat, inne powietrze, wyjątkowe zabytki, a także sama Królowa przyciągają tłumy turystów. Anglia tradycjami stoi, dlatego wybierając się na wycieczkę, koniecznie spróbuj regionalnych specjałów. A jest czego próbować! Daj się zaskoczyć i otwórz na nowe smaki!

Afternoon tea

Herbata nigdzie nie smakuje tak, jak w Londynie. Tradycyjny rytuał picia herbaty to prawdziwa celebracja. W tracie takiego spotkania będziesz mieć okazję spróbować pysznych babeczek i monoporcji ciast. Podawane są również kanapki. Jeżeli chcesz spróbować Afternoon tea i poczuć się przez chwilę jak postać z Downton Abbey, zarezerwuj stolik w The Ritz. Taka tradycyjna herbata w Bursztynowej komnacie kosztuje 67 funtów. Znajdziesz również bardziej nowoczesne alternatywy w otoczeniu różowego wnętrza w Sketch lub wybierz się na niestandardową Science Afternoon Tea, gdzie dostaniesz ciasteczka w kształcie dinozaurów, a wszystko jest podane w dymie z suchego lodu. Popołudniową herbatę możesz wypić także w ogrodzie. Znajdź odpowiednie miejsce i zasmakuj w tradycji.

Fish & Chips

Ryba z frytkami to chyba zaraz po herbacie najbardziej tradycyjne danie. Pyszna, smażona w cieście ryba, chrupiące frytki i klasyczny sos tatarski to prosta i pyszna propozycja na obiad. Można również znaleźć nowoczesne wydanie tego klasyka i poszukać urozmaiconych propozycji. W Londynie możesz znaleźć wiele lokali, które serwują to danie od pokoleń. Wybierając lokal, warto kierować się opiniami gości – w niektórych znajdziesz słabej jakości rybę, która będzie pływała w tłuszczu, a nie na tym zależy konsumentom. Dobrze przygotowana ryba rozpływa się w ustach i jej smak wysuwa się na pierwszy plan.

Dania, które warto zjeść w Wielkiej Brytanii
Dania, które warto zjeść w Wielkiej Brytanii

Curry

Wydawać by się mogło, że curry to typowo indyjska potrawa. Okazuje się, że to danie należy również do brytyjskiej kultury. Można je znaleźć w wielu miejscach. To świetna propozycja szczególnie na jesienny czy zimowy obiad, gdyż wspaniale rozgrzewa i syci. Indyjskie restauracje cieszą się dużym powodzeniem, dlatego z pewnością znajdziesz coś, co trafi w Twoje gusta. Takie proste, ale pyszne propozycje zjesz zarówno w centrum, jak i w innych dzielnicach.

Full English breakfast

Tradycyjne angielskie śniadanie to podstawa! Na talerzu znajduje się smażony bekon, jajko sadzone, kiełbaski, fasolkę w sosie pomidorowym, tosty z masłem i dżemem czy owsiankę. W zależności od lokalu możesz dowolnie dobierać składniki swojego angielskiego śniadania. Jeżeli planujesz intensywny dzień, wycieczkę poza miasto czy długi spacer to ta propozycja z pewnością Cię nasyci. Pamiętaj również o kubku kawy czy herbaty, a także spróbuj hash browns, czyli ziemniaczane placki smażone w głębokim tłuszczu. Po takim śniadaniu z pewnością będziesz mieć energię na cały dzień!

Brunch

Typowy brunch to nie tylko posiłek, ale także towarzyska tradycja. Wśród lokali znajdziesz zarówno takie, które specjalizują się w tym, jak i serwujące w formie bufetu. Płacisz raz i możesz zjeść, ile tylko chcesz. Idealna opcja dla tych, którzy potrzebują dużego, różnorodnego posiłku, by naładować baterie na cały dzień. Co można zjeść? Pyszne awokado na toście, jajka w koszulce, bekon, a to wszystko polane sosem holenderskim. Takie dania na ciepło idealnie się sprawdzą zarówno latem, jak i zimą. W wielu miejscach brunche podaje się z drinkiem mimosa lub kieliszkiem prosecco.

Sunday roast

Niedzielna pieczeń, jak sama nazwa wskazuje – podawana jest tylko w niedzielę. Danie składa się z pieczonego mięsa i ziemniaków wraz z dodatkami, takimi jak Yorkshire pudding (podobne do ciasta naleśnikowego, miękkie w środku), warzywa oraz sos. Najczęściej jest to  wołowina, kurczak, baranina, jagnięcina lub wieprzowina. Warzywa są zwykle sezonowe i zależą od pory roku. Yorkshire pudding podaje się jedynie do wołowiny. Na taki obiad warto zarezerwować stolik.

Cornish pasty

To tradycyjna, wywodząca się z Kornwalii potrawa. Ma kształt pieroga. W środku jest faszerowany wołowiną, ziemniakami, cebulą, marchwią, pasternakiem i brukwią. W zależności od lokalu mięso może być w kawałkach lub zmielone. Idealne jako przekąska do ręki lub szybki lunch. Idealna propozycja dla tych, którzy nie mają czasu lub ochoty na wystawne śniadanie.

Bread and butter pudding

Bazę stanowi biały chleb tostowy lub chałka. Smaruje się go masłem, układa warstwowo i posypuje żurawiną rodzynkami, a także cynamonem i gałką muszkatołową. Całość zalewa się specjalnym sosem przygotowanym na bazie jajek, cukru i wanilii. Wszystko zapieka się w piekarniku i podaje w kawałkach niczym ciasto. Jeżeli lubisz rodzynki i aromatyczne przyprawy, to ta wyspiarska propozycja z pewnością przypadnie Ci do gustu.

Pie and mash

To danie, które kiedyś było kojarzone z biednymi dzielnicami. Dzisiaj można je spotkać nawet w ekskluzywnych restauracjach. To zapiekana w cieście mielona wołowina, podawana na talerzu z puree ziemniaczanym i sosem pietruszkowym. Z pewnością przypadnie do gustu tym, którzy szukają mięsnego, sycącego dania obiadowego i mają ochotę usiąść na chwilę, odpocząć i podelektować się smakiem.

Shepherd’s pie

To danie określane jako zapiekanka pasterska obecnie serwowane jest nawet przez takich szefów kuchni jak Jamie Oliver. Składa się z jagnięciny, przykrytej pierzynką z ziemniaków. W środku znajdują się również warzywa – marchew, seler, cebula, doprawione liściem laurowym i rozmarynem. Pyszne danie na szybki obiad.

Anglia tradycjami stoi, także tymi kulinarnymi. Z pewnością któraś z nich Ci zasmakuje. Nie zapomnij również o kubku aromatycznej kawy z widokiem na Tamizę lub odwiedzeniu popularnych atrakcji. Wybierz się na taras widokowy i podziwiaj miasto z góry. Poznawaj miejsca, które będą Cię inspirować i fascynować w towarzystwie regionalnych dań.

Możesz również polubić