Szybkie przepisy na obiad

Szybkie przepisy na obiad

Nie zawsze mamy czas na gotowanie dań w kilku różnych garnkach. Nasze propozycje z pewnością zachwycą Cię prostotą i sprawnym wykonaniem. Będziesz potrzebować jedynie kilku produktów, które znajdziesz w każdym sklepie. Poznaj wyjątkowe przepisy na szybki, jednogarnkowy obiad, które stanowią doskonałą bazę do dowolnego modyfikowania.

Tarty bez spodu

Wiele osób kojarzy tarty z kruchym spodem. Spróbuj zrobić ją bez niego! Wystarczy odpowiednie naczynie żaroodporne lub małe foremki do pieczenia. Jeżeli masz ochotę (i akurat pod ręką) jako spód możesz użyć ciasta francuskiego na rolce.

Składniki:

1 cukinia

1 bakłażan

śmietana 18% (3-4 takie duże łyżki)

2 duże jajka, albo 3 mniejsze

100 ml mleka

Wykonanie:

Cukinię pokrój w plastry i podsmaż na patelni, aż się robi miękka, lekko przezroczysta (wersja fit – zamiast oleju na patelnię wlej wodę i ją ugotuj), bakłażan traktujemy tak samo (jak chcesz gotować bakłażana, zrób to w osolonej wodzie, nie będzie gorzki). Układaj warstwami w naczyniu żaroodpornym na przemian (na przykład na dole cukinię, na to bakłażana, ale można według uznania). W misce roztrzep całe jajka ze śmietaną. Wychodzi całkiem gęsta mieszanka, więc rozcieńcz ją mlekiem. Masa będzie bardziej omletowa. Jeżeli nie chcesz, krok z mlekiem możesz pominąć. Następnie dodaj przyprawy – papryka wędzona, czosnek, pieprz, czasami curry i sos sojowy (zamiast sosu może być sól). Poukładane warzywa zalej masą jajeczną i umieść całość w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na około 25 minut. Czas pieczenia jest względy, generalnie dopóki jajko się nie zetnie i góra trochę się nie przyrumieni. Warstwy warzyw można przełożyć również mięsem, dodać marchew, paprykę czy cebulę. Taką bazę dowolnie możesz modyfikować i doprawiać po swojemu. To idealny sposób, by wykorzystać „resztki” z lodówki.

Wytrawna muffina

Z pewnością kiedyś słyszałeś o wytrawnych muffinach. To kolejne danie z gatunku tych, które można przygotować w 20 minut, nie licząc czasu pieczenia. Najwygodniej będzie użyć miksera lub robota kuchennego z końcówką mieszającą.

Składniki na bazę:

2,5 szklanki mąki pszennej

1/2 kostki masła

2 jajka

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

1 szklanka mleka

Masło rozpuść i pozostaw do ostygnięcia. Pozostałe składniki wrzuć do miski i wymieszaj. Dodaj masło i ulubione przyprawy. Na tym etapie możesz dodać ulubione składniki na przykład pokrojoną w kostkę paprykę czy inne warzywa. Wymieszaj i wylej do naczynia żaroodpornego. Jeżeli chcesz dodać boczek, mięso mielone czy kurczaka to najpierw wylej połowę zawartości misy, następnie umieść wybrany mięsny dodatek, możesz także dodać tarty ser, fetę czy pomidorki koktajlowe. Przykryj resztą masy i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz około 20-25 minut. Możesz wypełnić masą także pojedyncze foremki do muffinek. Tak przygotowane danie będzie idealne jako przekąska na przykład na wyjazd.

Szybkie przepisy na obiad
Szybkie przepisy na obiad

Szybka pizza bez drożdży

Klasyczna pizza – czy jest ktoś, kto jej nie lubi? Samo zagniatanie ciasta, jeżeli nie masz pod ręką robota kuchennego, możesz przygotować ją na podpłomyku. Potrzebne będzie jedynie wrzątek, mąka i sól – na szklankę zwykłej pszennej mąki przypada pół szklanki gorącej wody. Wymieszaj dokładnie składniki i zagnieć ciasto (na początku mieszaj łyżką, by się nie poparzyć). Podziel je na mniejsze części, rozwałkuj na blacie oprószonym mąką i umieść na gorącej patelni. Kiedy pojawią się brązowe plamki, ściągnij ciasto. Będzie elastyczne. Na gorące ciasto nałóż sos pomidorowy i składniki. Wrzuć na chwilę do piekarnika lub mikrofalówki, by ser się roztopił. I już! Ekspresowa, tania i smaczna przekąska gotowa.

Możesz również polubić