Hiszpańskie dania, które musisz spróbować.

Hiszpańskie dania, które musisz spróbować

Dania kuchni hiszpańskiej to pyszne, aromatyczne potrawy, które bogactwem smaków kuszą turystów. Wybór jest ogromny, dlatego przed wyjazdem warto zrobić listę dań, które koniecznie musisz spróbować. Sprawdź, czym Hiszpania stoi i przygotuj się na prawdziwe kulinarne szaleństwo przy kieliszku sangrii.

Gazpacho

Hiszpańskie lato bez Gazpacho to jak polski grill bez kiełbasy. Ta zimna zupa ze świeżych pomidorów podbija serca turystów na całym świecie. Oprócz pomidorów w jej wnętrzu kryje się papryka, ogórki zielone, cebula, ocet i mieszanka ziół. To idealne, zdrowe i niskokaloryczne danie na lato. Przyjemnie chłodzi, a do tego syci. Zupa podawana jest w miseczkach lub czasami w kieliszku.

Paella

Ta potrawa na bazie ryżu jest znana na całym świecie. To mieszanka kurczaka lub mięsa z królika, fasoli białej i czerwonej, warzyw i owoców morza. Często znaleźć można kalmary, małże, krewetki lub kawałki ryb. Zdarzają się również wersje z węgorzem i kaczką oraz czarnym ryżem. Potrawa jest podawana na patelni i idealnie sprawdzi się jako starter do wspólnego podziału w większym gronie lub danie główne dla tych, którzy są bardzo głodni.

Croquetas

To propozycja, którą można znaleźć zarówno w restauracjach, jak i w formie przekąski na wynos. Kształtem przypominają krokiety. To panierowane i smażone podłużne przekąski, które w środku kryją na przykład dorsza, a wszystko podawane jest w akompaniamencie sosu beszamelowego. Znajdziesz je również w wersji z lokalną kiełbasą czy hiszpańskim serem pleśniowym. Najlepsze croquetas znajdziesz w barach.

Pisto

Lekkie, warzywne danie z pomidorów, papryki, cukinii, cebuli, czosnku i oliwy z oliwek również stanie się jednym z Twoich ulubionych. Takie hiszpańskie ratatouille idealnie sprawdzi się również w wersji z jajkiem sadzonym na górze lub chorizo. Może pełnić również rolę startera czy dania w formie tapasów do podzielenia pomiędzy znajomymi.

Hiszpańskie dania, które musisz spróbować
Hiszpańskie dania, które musisz spróbować

Tortilla Espanola

Hiszpański omlet niewiele ma wspólnego z tym, który miałeś okazję jeść w polskiej restauracji. Ta wersja może z powodzeniem być podawana na śniadanie, obiad czy kolację. Danie składa się z wolno gotowanej, a następnie smażonej cebuli, ziemniaków w oliwie i jajek. W zależności od miejsca, do którego się wybierasz, możesz również znaleźć w środku inne apetyczne dodatki. Wielkością kawałek przypomina ukrojoną porcję tortu. Hiszpańskie omlety są wysokie i bardzo sycące!

Pulpo a la gallega

To danie z pewnością przypadnie do gustu fanom owoców morza. Gotowane ośmiorniczki macerowane w papryce (pimenton), chrupiącej soli kamiennej i oliwie z oliwek. Podawane jest na talerzu drewnianym w towarzystwie ziemniaków. To danie znajdziesz nie tylko w restauracjach, ale także na straganach na jarmarkach, gdzie można zaobserwować, jak jest przyrządzane. Ciekawe doświadczenie.

Coś do picia

Wiesz już, co warto zjeść. A co do picia wybrać? Hiszpania napojami stoi. Piwo i wino to prawdziwe klasyki. Nigdzie nie znajdziesz takich propozycji! W chłodniejsze dni z pewnością zasmakuje Ci Carajillo. To gorący napój kawowy z dodatkiem mocnego alkoholu – najczęściej rumu lub brandy oraz cukru. Hiszpania to również kolebka Cavy – wina musującego produkowanego przy wykorzystaniu metody szampańskiej. Idealne bąbelki z pewnością uświetnią wieczór we dwoje czy spotkanie ze znajomymi. Latem koniecznie spróbuj tinto de verano. To wino podane z dodatkiem lodu, cytryny i wody sodowej La Casera „Gaseosa”. Jest jednak problem z jej dostępnością, dlatego czasami zastępowana jest gazowanym, słodkim napojem. Innym popularnym koktajlem jest rebujito. Jej składnikami są sherry i napoje bezalkoholowe, na przykład lemoniada czy woda z cytryną. Potocznie określana jest białą sangrią. Świetnie orzeźwia i całkiem dobrze smakuje. No i oczywiście królowa – czerwona sangria. Czerwone wino z dodatkiem brandy wzbogacone o pyszne sezonowe owoce. Zazwyczaj są to pomarańcze i cytryny, a także truskawki i czasami jabłka. Czasami dodaje się do niej  również ekstrakt waniliowy oraz gazowaną wodę. Idealnie orzeźwia!

Teraz już wiesz, co warto wypić i zjeść, będąc na wojażach w Hiszpanii. Regionalna kuchnia ma bardzo wiele do zaoferowania. Przekonaj się sam! Twoje kubki smakowe z pewnością przeżyją prawdziwą ucztę. Zakochaj się w zapachach i popijaj te wyjątkowe dania doskonałymi napojami na bazie świeżych owoców.

Możesz również polubić